Zhodnocení IV.Krajské výstavy Týn nad Vltavou

02.09.2013 18:59
IV. Krajská výstava psů všech plemen Týn nad Vltavou
 
 
Sportovní klub Pejskaři o. s. Týn nad Vltavou již počtvrté uspořádal Krajskou výstavu psů všech plemen v Týně nad Vltavou. Akce se konala za krásného počasí v neděli dne 11. srpna 2013. Vlastní posuzování proběhlo na tréninkovém hřišti u hřbitova, celkem 7 kruhů, 7 rozhodčích. Závěrečné soutěže byly stejně jako v r. 2012 přesunuty do Sportovní haly, a to proto, aby bylo co nejlépe zajištěno pohodlí vystavovatelů a přítomných rozhodčí. V letošním nejistém počasí jsme nechtěli nic riskovat. 
 
Účast byla opět velká, bylo přihlášeno a posouzeno celkem 501 pejsků, 133 plemen a dostavilo se 360 vystavovatelů. Potěšující je, že počet účastníků každoročně stoupá, v r. 2010 na naší první krajské výstavě bylo celkem 300 pejsků, za rok 412 a loni 472. Takže je vidět, že naše výstavy v Týně nad Vltavou oslovují stále více vystavovatelů. Letos přijeli zahraniční účastníci z Německa, Slovenska, Chorvatska. Co se týká českých vystavovatelů, byla zastoupena celá Česká republika. Potěšující je, že i pár „týňáků“ přišlo vystavit své pejsky. 
Psí krasavce posuzoval sbor sedmi rozhodčích (posílili jsme letos o 1 rozhodčího), a opět to byla kynologická špička. Pan Miroslav Václavík, místopředseda Českomoravské kynologické unie, předseda výstavní komise a uznávaný mezinárodní rozhodčí, p. Otakar Vondrouš, předseda Kynologické jednoty Brno, mezinárodní rozhodčí, p.MVDr.František Šimek, mezinárodní rozhodčí, p. Tibor Havelka /SK/, mezinárodní rozhodčí, p. Karel Hořák, známý nár. rozhodčí , p. Antonín Mudra a p. Zdena Holmerová .
 
Paní Zdena Holmerová posuzovala nejen svůj „příděl“ pejsků, ale ujala se posouzení soutěží Dítě a pes, a skupin Mladý vystavovatel I. a II.
 
Závěrečné soutěže tradičně začaly výběrem z finalistu předkola Dítě a pes (letos se přihlásilo celkem 15 dětí se svými pejsky) Předkolo proběhlo ještě na hřišti a do haly se dostalo celkem 6 finalistů, první místo obsadil sedmiletý Petr Šimek s francouzským buldočkem.
 
Další soutěží – Mladý vystavovatel I. / děti od 9 do 13 let /, přihlášeno bylo celkem 14 vystavovatelů a na „bednu“ s prvním místem se dostala desetiletá Kateřina Hloucarová s border teriérem.
 
Kategorie Mladý vystavovatel II. se týká již mládeže od 13 do 17 let, letos bylo přihlášeno 6 mladých lidí se svými psy, první místo patřilo patnáctiletému Petrovi Novákovi s australským honáckým psem.
 
Jako již třetí rok, tak i letos byla na programu naše specialita, a to „Malá velká národní cena“. Jedná se o defilé všech psů našich národních plemen, a to bez ohledu na ocenění. Letos jsme měli zastoupení všech našich národních plemen: československý vlčák, český fousek, český horský pes, český strakatý pes, český teriér, chodský pes a pražský krysařík černý s pálením. Cílem je prezentovat naše česká národní plemena. Těšilo nás, že se do kruhu dostavili všichni pejsci, kteří pak soutěžili o tři nej, nej jedince. První místo získal krásný československý vlčák, druhý český fousek a třetí maličký pražský krysařík. 
Rekordní počet nastal u přihlášených párů – celkem 15. Hodnotí se soulad pejska a fenky v typu. Konkurence byla velká, nakonec první místo obsadil p. Otakar Konečný s párem krásných mopsů béžových. 
 
Letos byly přihlášeno 6 chovatelských skupin, což nebývá ani na větších typech výstav. První místo patřilo nádherným bernských salašnickým psům, chovatelská stanice Od Zlatého Roxe, majitelky p. Marie Kulhavé.
 
A pak již soutěže dostaly ten správný spád, v soutěží o nejlepší štěně první místo patřilo zlatému retrieverovi, maj. P. Michaela Šimůnková, nejlepší dorostenec bearded kolie p. Dany Volkové, nejlepší mladý pes stafordšírský bulteriér p. Evy Býškové, nejlepší mladá fenka deerhound p. Olgy Brandové.
 
Po těchto soutěžích nastal ten pravý „boj“, postupně do kruhu nastupovali ti nejlepší z nejlepších, pejsci a fenky s titulem Krajský vítěz, a to postupně dle skupin FCI a sk. neuznaných. Z každé skupiny FCI/ I. – X. + sk. neuznaných byli vybráni tři nejlepší a ti obsadili „bednu“. A když se již čas nachýlil, nastal ten dech beroucí okamžik, okamžik „O“ a z jedenácti vítězů skupin FCI se měl vybrat ten nejkrásnější, nový vítěz Krajské výstavy Týn nad Vltavou 2013.  Vybrat toho nejlepšího patřilo hlavnímu rozhodčímu, p. M. Václavíkovi. Dvakrát finalisti proběhli kruhem za ještě „pobrukujících“ šampionů od skupiny Queen a konečně bylo rozhodnuto: vítězem KV Týn nad Vltavou 2013 se stává překrásná fenečka irského setra Ch. Artemis Elimar Doubrava Mgr. Hany Bočkové ze Zlivi. Radost nebrala konce, gratulace od přítomných sponzorů a zejména starosty Týna Mgr. Milana Šnorka. Pan starosta sledoval s velkým zájmem celý průběh závěrečných soutěží a věříme, že se celou tu dobu dobře bavil. Živě diskutoval s rozhodčími a obdivoval vítězného pejska. Do loučení, gratulací a focení buráceli Queeni a jejich: „we are the Champion´s“ …se neslo halou i před ní. 
 
Závěrem není mnoho co dodat, výstava se povedla, o čemž svědčí plná výstavní plocha, velký zájem diváků, plná Sportovní hala. Diváci vydrželi až do konce, tleskali, povzbuzovali.
 
Zbývá velmi poděkovat našemu hlavnímu a generálnímu sponzorovi, Jaderné elektrárně Temelín (Generální partner Vltavotýnského oranžového roku 2013) a Městu Týn nad Vltavou. Dalším velkým sponzorem byla firma HUSSE KONY trade s.r.o. Brno, která věnovala pěkné dárky zejména přítomným soutěžícím dětem. Jako tradičně se sponzorsky podílely týnské firmy, fa Š+H s.r.o. Temelín, fa Autoservis Novotný Týn n/Vltavou, p. Vlastimil Peterka, chladírenský servis Týn , p. Jan Kakaščík, stav. firma Týn n/Vltavou, p. Martin Šimčík, Horažďovice. Velký dík patří p. Pavlovi Růžičkovi, správci Sportovní haly, který řídil veškerý technický chod, pomáhal a krásně zpracoval video ze závěrečných soutěží. Dále velmi děkujeme Vltavotýnské teplárenské za zapůjčení dvou cisteren vody pro žížnivé pejsky, fa RUMPOLD s.r.o. Týn za poskytnutí odpadkových košů, p. R. Trechovi za vysečení travnaté plochy. O občerstvení se velmi pěkně postaral p. J. Bezpalec a jeho kvalitní personál.
Pozvaní rozhodčí velmi chválili ubytování a veškeré služby, stejně tak přítomní diváci.
 
Jelikož letos bylo přihlášeno opět o něco víc vystavovatelů, tušili jsme, že s parkováním by mohl nastat problém. Proto jsme požádali Město Týn nad Vltavou o povolení parkovat po celé ploše náměstí. Velmi tímto děkujeme Městu Týn nad Vltavou, že nám toto umožnilo a parkování nám bylo povoleno. Díky tomu nevznikl chaos a vše proběhlo v naprostém klidu.
Věříme, že tato naše akce přispěla k tomu, že naše město navštěvuje stále víc lidí, kteří by jinak Týn nad Vltavou nenavštívili. Jsme rádi, že část z nich si již několik dní před výstavou rezervovala ubytování v týnských restauračních a ubytovacích zařízeních. Zaznamenali jsme velmi kladný ohlas a poskytované služby.
Zejména naši němečtí přátelé, kteří byli ubytováni v penzionu Plzeňka, velmi chválili občerstvení, vstřícnost a ochotu personálu. 
Na úplný závěr zbývá poznamenat zajímavost, a to, že jednou z vystavovatelek byla paní Kateřina K o r n o v á, která přihlásila svoji fenku labradorského retrievera July z Vltavotýnských lesů (chovatel „týňák“ p. Jan Brom). Paní Kornové se u nás moc líbilo, zejména chválila přehlídky a soutěže ve Sportovní hale. Doufáme, že nám zachová přízeň a příští rok nás opět se svojí fenečkou navštíví.
 
Naše fotky z této akce lze shlédnout na našem webu: www.skp.webnode.cz, kde je odkaz na „rajče“: https://tddogs.rajce.idnes.cz/4.vltavotynska vystava psů
a pak video ze závěrečných soutěží na : www.tnv.cz, odkaz Sportovní hala.
 
Za Sportovní klub Pejskaři, o.s. Týn nad Vltavou: Dana Lukášková, tel. 607 932 341, Lukáškova.dana@seznam.cz
 

—————

Zpět